Méhnyakrákszűrés - Első Füredi Magánklinika

MÉHNYAKRÁK SZŰRÉS

A Magyaroroszágon évente 1200-1400 méhnyakrákos megbetegedést, és körülbelül 400-500 halálesetet regisztrálnak.*

Ennek legfőbb oka, hogy hazánkban még mindig alacsony a rendszeresen méhnyakrákszűrésre járók hölgyek aránya, így sok esetben az elváltozás csak a késői stádiumban kerül felismerésre, amikor már a gyógyítás lehetőségei korlátozottak.

Cselekedjen időben!

Keresse fel nőgyógyászát és vegyen részt méhnyakrák szűrési vizsgálaton!

Miért?

Életet ment!

Az időben felismert betegség
100%-ban gyógyítható!

Milyen gyakran?

Évente

Kik?

Minden nemi életet megkezdett hölgy!

Válassza ez Első Füredi Magánklinikát, mert

 • Orvosaink legnagyobb odafigyeléssel végzik a vizsgálatot
 • Legmodernebb méhnyakrák szűrési eljárásokat alkalmazzuk – CINtec Plusz 
 • Az egyik legmegbízhatóbb citodiagnosztikai laboratóriummal dolgozunk együtt

ELSŐ FÜREDI MAGÁNKLINIKA – KOMPLEX RÁKSZŰRÉSI CSOMAGAJÁNLATA

 • Nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat
 • Hüvelyi ultrahang
 • Citológiai mintavétel
 • HPV szűrés

MOST 50.000 Ft helyett 40.000 Ft

Az ajánlat érvényes 2022.01.03-02.28. között

ORVOSAINK

Dr. Babay Lilla Phd

Nőgyógyász szakorvos
Dr. Babay Lilla Szakterület: Szülészet-nőgyógyászat Már gyerekkoromban világossá vált számomra hogy a gyógyítás mekkora érték, hiszen a szüleim is orvosok. 2015-ben summa cum laude végeztem a Semmelweis Egyetemen.  Orvossá avatásomat követően egyszerre kezdtem meg tudományos munkámat az egyetemen és gyógyító tevékenységemet egy budapesti közkórházban. A gyógyítás számomra sosem jelentette a régi idők alá-fölérendeltségét, mindig megtisztelve érzem magam, amikor egy páciens panaszával hozzám fordul, kitárulkozik. Nőgyógyászati szakirányomat ez különösen jellemzi. A nő tisztelete, elfogadása, támogatása női mivoltomból adódóan szívügyem. Hiszem, hogy bizonyos női problémákat mi, nők tudunk egymás között a leghatékonyabban és legempatikusabban megoldani. A női életszakaszok számtalan örömet és megoldandó feladatot hoznak. Arra törekszem, hogy minden életszakaszban szakszerű segítséget nyújtsak a hölgyeknek.  Tiniknek tini-edukációs programokat tartok és számos felvilágosító tartalmat közöltem már; a gyermekvállalás idejében nagy örömmel állok a leendő édesanyák mellett a tervezés, terhesgondozás, szülés és az azt követő időszakban is; míg a középkorú és változókorban lévő hölgyeket támogatom nőiességük megőrzésében.   Minden esetben közös beszélgetéssel indítunk, a kérdéseket igyekszem érthetően és részletesen megválaszolni. A bizalom és az empátia megkönnyíti mindkét félnek a vizsgálati szituációt. Hiszek abban, hogy nőgyógyásznak lenni ajándék: látni a Nőt különböző életszakaszaiban, segíteni, hogy bonyolult női rendszere őt szolgálva, tökéletesen működhessen, elégedettséggel töltve el őt, látni egy élet alakulását, fejlődését, majd megszületését, csodálatos élmény. Minden nap hálás vagyok, hogy ez az élmény lehet a hivatásom.    
1294

Dr. Gáspár Levente

Nőgyógyász szakorvos
Dr. Gáspár Levente Szakterület: Nőgyógyászat Középiskolás koromban úgy gondoltam, hogy a legjobb terület a világ megváltására a gyógyítás. Ott döntöttem el, hogy orvos leszek. 1993-ban végeztem a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen, majd 1999-ben aneszteziológia-intenzív terápiából, 2003-ban pedig szülészet- nőgyógyászatból szakvizsgáztam. A szakmám kellő kihívást jelent maximalista személyiségem kibontakoztatásához. Nagyon fontosnak tartom a precízitást, az alapos munkát, hiszen sokszor csak így tudjuk megoldani a nem teljesen kézenfekvő eseteket. Körülbelül 10 éve történt, hogy egy 40 év körüli beteg vérzészavar miatt keresett fel. Elmesélte, hogy több, mint egy éve vérzik. Több helyen kezelték, volt már méhkaparása (negatív szövettan), kapott gesztagén kezelést, hormonpótlást, fogamzásgátló szedését is javasolták. Méhnyakrákszűrés a vérzésre hivatkozással nem történt. A vizsgálatnál láttam, hogy a vérzés nem a méhüregből, hanem a méhnyak felszínéről származik, alig egy-egy csepp. A szárazra törölt méhnyak felszínéről mintát vettem cytologiára. Két tárgylemezre, nehogy a vér miatt elnézzünk valamit. Mindkettő P5-ös lett. Invazív méhnyakrák miatt végül Werthweim műtét történt. Azóta is visszajár hozzám kontroll vizsgálatokra. Fontosnak tartom az orvos-beteg kapcsolatban, hogy a kommunikáció legyen egyéniesített, rövid, lényegretörő és érthető. A beteg ne menjen el a rendelésről megválaszolatlan kérdésekkel. Lényeges a társszakmák ellátási területébe tartozó, vagy a szülészet-nőgyógyászaton belül az engem/intézmény lehetőségeit meghaladó esetekben a további kivizsgálási/kezelési lehetőségek megbeszélése. Maximalista, makacs, kitartó, precíz és empatikus ember vagyok. Kritikus és önkritikus, aki nehezen viseli a hanyagságot és a pontatlanságot. Hobbim a kerékpározás, túrakajakozás.  
1306

Dr. Jósa Elemér

Nőgyógyász szakorvos
Dr. Jósa Elemér Szakterület: Szülészet-nőgyógyászat Édesapám is orvos volt, belgyógyász, rheumatológus. Kiváló diagnoszta volt. Sajnos már akkor távozott közülünk, amikor végzős voltam, de bizonyára nagy szerepe volt a pályaválasztásomban. 1993-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.  A páciensekkel való kapcsolatban fontos számomra az őszinteség, partneri kapcsolat, érthető  tájékoztatás a betegség lényegéről, okáról, a kezelés lehetőségeiről. Munkám során minden nap kapok pozitív visszajelzést a betegektől, illetve a társszakmákban dolgozó kollégák  részéről is.  
1310

TUDJON MEG TÖBBET A MÉHNYAKRÁK SZŰRÉSRŐL

Hogyan néz ki a rákszűrés? Milyen elemekből tevődik össze?

A vizsgálat alapja a citológia mintavétel, mely során a méhnyakról speciális eszközzel sejteket sodor le a szakorvos. Az így levetett mintát egy laborban értékelik, hogy tartalmaz-e gyulladásra, fertőzésre, daganatra utaló kórós sejteket.

A szűrés része még a tapintásos, azaz bimanuális vizsgálat, amely a méh és függelékeinek tapintásos ellenőrzését jelenti.

A teljeskörű nőgyógyászati rákszűrésnek elengedhetetlen része a kismedencei ultrahang. Ennek az eszköznek a segítségével jól látható a petefészek esetleges elváltozásai, a ciszták, miómák, vagy a méhnyálkahártyát érintő egyéb elváltozások.

Végül sor kerül az emlők tapintásos vizsgálatára is. De érdemes tudni, hogy 40 éves kor felett a tapintásos szűrés önmagában nem elegendő, mammográfia szűrővizsgálaton való részvétel mindenképp javasolt.

Mit tehet valaki annak érdekében, hogy a rákszűrés mintavételi vizsgálat minél megbízhatóbb legyen?

 • Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést
 • Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 1-2 napban
 • Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 1-2 napban
 • Ne használjon tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 1-2 napban

A menstruációs ciklus mely időszakában a legoptimálisabb elvégeztetni a rákszűrést?

A vizsgálat a menstruációs időszak kivételével bármikor elvégezhető. Ideális az, ha nem terhes állapotban, a ciklus első felében történik a vizsgálat.

Hány éves kortól javasolt a rendszeres rákszűrést?

Érdemes már a szexuális élet megkezdésétől rendszeres rákszűrésre járni.

Rákszűrés alkalmával milyen egyéb betegségek jelenlétére derülhet fény?

A nőgyógyászati rákszűrés egy gyűjtőfogalom, amely többféle orvosi vizsgálatot foglal magába. Legtöbb esetben a méhnyak, méhtest, petefészek és az emlő vizsgálatára is kiterjed. A vizsgálat alkalmával nem csak a rákmegelőző állapotok feltárása van lehetőség, de olyan egyéb betegségekre is fény derülhet, mint hüvelyi fertőzések, mióma, ciszta, endometriózis, PCOS stb., amely kórképek szintén ellátást igényelnek. 

Méhnyakrákszűrés fájdalmas vizsgálat?

Ettől nem kell félnie a hölgyeknek, ugyanis a vizsgálat teljesen fájdalommentes, megfelelő odafigyeléssel még a feltárás okozta kellemetlenség is minimalizálható.

Mit jelent a CINtec Plusz eljárás?

A CINtec Plusz egy olyan innovatív új eljárás, amely segítségével nem csak a sejt alakjából lehet következtetni az elváltozásokra, de a HPV fertőzés következtében kialakult rendellenes működést is ki tudják mutatni. Így ezzel a teszttel sokkal pontosabban és érzékenyebben jelezhető a méhnyakrák, vagy azt megelőző állapot kialakulásának kockázata.

Hogyan értelmezhető a méhnyakrák szűrési eredmény?

Amennyiben az Ön kenete negatív, azt jelenti, hogy nem találtak elváltozást a levett sejtekben. Ebben az esetben nincs teendő, megbeszélés szerint javasolt a következő szűrés.

A lelet ezenkívül lehet még

 • egyéb
 • vagy kórós besorolású

Az egyéb besorolás azt jelenti, ugyan kórós elváltozást nem találtak, de más gyulladás, vagy fertőzés jelenléte igazolható.  A kezelésről egyeztetés szükséges a szakorvossal.

Amennyiben a lelet kórós besorolású, mindenképpen konzultáció és kontroll szükséges. Lehetséges, hogy az elváltozott sejtek rákmegelőző állapotra utalnak, de ezen jelölés alatt megtalálható az igazoltan daganatos sejtek is:

A kóros leletek osztályozása:

ASC – kóros laphámsejtek

 • ASC-US – bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek
 • ASC-H – nem egyértelműen megítélhető, de a súlyos laphám elváltozás nem zárható ki

SIL – laphámbeli elváltozások

 • LSIL  – enyhén atípusos sejtek, CIN I.-nek megfelelő sejteltérések
 • HSIL – súlyosan atípusos sejtek, CIN II. – CIN III.-nak megfelelő sejteltérések

AGC – kóros mirigyhámsejtek

 • AGC-NOS – bizonytalanul megítélhető kóros mirigyhámsejtek
 • AGC-FN – nem egyértelműen megítélhető, de a mirigyrák lehetőségét felvető sejteltérés

AIS – hámbeli mirigyrák

Amennyiben HPV tesztet is végeztek önnél, és annak eredménye

Pozitív, azt jelenti, hogy a levett mintából az ismert nagyszámú HPV vírus típusok valamelyikét kimutatták. A méhnyakrák kialakulását tekintve magas vagy alacsony kockázatú vírus típusok ismertek. Amennyiben magas kockázatú csoportba sorolt vírust mutattak ki, akkor a méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásának kockázata fokozott. Jóllehet a vírusfertőzések és a rákmegelőző állapotok jelentős hányadát magától felszámolja a szervezet, de mindenképp gyakoribb kontrol elvégzése javasolt. Érdemes 3-6 hónapon belül a HPV teszt elvégzését megismételni.