Dr. Deme Orsolya fül-orr-gégész - Balatonfüred

dr. deme orsolya

fül-orr-gégész szakorvos

Komplex fül-orr-gégészeti probléma mögött látni az embert

Dr. Deme Orsolya fül-orr-gégész Balatonfüreden is szívesen foglalkozik komplex problémákkal, olyasfajta betegségekkel, amik a betegnek hosszú távú terhet jelentenek. Ez lehet akár elhúzódó fülzúgás, szédülékenység, vagy orrüregi, orrdugulós, orrfolyós panasz is.

A megoldás kulcsa, hogy átfogó képet igyekszik kapni a betegről: magáról az egyénről, az életkörülményeiről, a munkakörről, amit betölt.  Egyszóval mindenről, ami befolyásolhatja azt, hogy miért van abban a szituációban, amikor felkeresi a fül-orr-gégészt.

“A hagyományos orvoslásban hiszek. És vallom, hogy legtöbbször épp a beteg türelmes meghallgatása, a kórtörténet alapos felderítése, az előzmények, akár a kézzel írt összegzések megismerése  a legfontosabb lépés a gyógyulás útján.”

VIDEOPODCAST

FÜL-ORR-GÉGÉSZET A SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL

Beszélgetés Dr. Deme Orsolyával

18 perc

Podcastsorozatunk célja, hogy nézőink átfogó, mégis közérthető képet kapjanak egy-egy orvosi szakterület sajátosságairól.

Mik a nyár szezonális betegségei? Javasolt-e a fültisztító pálcika használata? Tényleg létezik olyan, hogy orrcseppfüggőség? Mi állhat a rendszeres fülzúgás vagy szédülés mögött? A videóból mindez és még több is kiderül!

dr. deme orsolya fül-orr-gégész - specialitások

Dr. Deme Orsolya - negyedik generációs fül-orr-gégész

Dr. Deme Orsolya fül-orr-gégésznek
vérében van a szakma

Hogy miért lettem fül-orr-gégész? Ezt nem gondoltam soha másképp. Negyedik generációs fül-orr-gégész vaagyok: édesanyám, nagyanyám és édesapám is fül-orr-gégészek voltak, így számomra adott volt a szakmaválasztás és ezzel együtt a szakma szeretete is.

A családi kötődésen túl a fül-orr-gégészet azért is áll közel hozzám, mert egy nagyon kiterjedt, sok mindent magába ölelő terület.

Átfedései vannak a többi szakmával, társszakmával: a nyálmirigy betegségekkel, a pajzsmirigy betegségekkel is foglalkozik, vagy például a bőrgyógyászattal az allergológia területén, a gyermekgyógyászattal a szédülés és a hallászavarok diagnosztikájában.

Változatos, izgalmas, ezért is szeretem annyira a munkám.

Csak az kíváncsi igazán, aki rákérdez a részletekre

1999-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi karán. Az első munkahelyem az Onkológiai Intézet Fej-Nyak Sebészeti osztályán volt, ahol elsősorban a rákbetegségek sebészi és komplex kezelésével foglalkoztunk.  Szakmai gyakorlataimat a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján töltöttem, majd a szakvizsga után öt évig dolgoztam Skóciában.

Ez az öt év nagyban formálta azt a beteg-orvos kapcsolatot, amit azóta példaként követek, és aminek a sarokköve az udvariasság, a kölcsönös tisztelet, az egymás véleményének a figyelembevétele.

Például az a kérdés, hogy „na és ön mit gondol, hogy miért van ez a tünet?”, vagy hogy „miért nem használt ez a kezelés?”. Ezek Angliában mindennapos kérdések a beteg irányába. Mert nagyon számít a beteg véleménye, és mert fontos a beteg életkörülményeinek a minél pontosabb megismerése.

A szigetországban nagyon jól ráéreztek erre, hogy egy egyént lásson a beteg mögött az orvos, ne egy eldugult orrot, vagy egy sípoló fület, hanem egy hús-vér embert. 

A vizsgálatok során lépésről-lépésre tájékoztatom minden páciensem, hogy pontosan mi fog történni. És mert a legapróbb részletek is számítanak a fülvizsgálat nálam csakis mikroszkóppal törtinik. 

Tehát részletek, a részletek azok a kis apró gyöngyök, amiket fül-orr-gégészként ki tudok bogarászni egy hosszabb történet után is.

Szenvedélyesen kíváncsi vagyok, én ebben látom az erősségemet.

Dr. Deme Orsolya fül-orr-gégész rákérdez a részletekre
Dr. Deme Orsolya fül-orr-gégész - próbál pluszt adni, nemcsak receptet

„Nahát, nekem ezt még senki sem mondta!”

Ez az a mondat, amit nagyon szeretek kicsalni betegekből és gyakran sikerül is :).

Például valakinek, akinek már többféle orrspray-t felírtak – és úgy tűnik, egyik sem használ – elmagyarázom, hogy hogy kell helyesen használni az orrspray-t. Majd csodálkozó szemek néznek rám, amikor elárulom, hogy ha erőteljesen felszippantja az orrsprayt, akkor ne várjon tőle eredményt, mert átszippantja a torkába így nem fog hatást kifejteni ott, ahol kell.

De ilyen felismerés az is, amikor elmagyarázom, hogy miért nem érdemes fültisztító pálcikákat használni. Gyakran úgy gondolják, hogy de csak óvatosan, de csak gyerekbiztosat, meg hölgyek esetében, hogy de piszkos…

És akkor el kell magyarázni, hogy az nem piszok, hanem védőréteg. A nők gyakran annyira kitisztítják a fülüket, hogy hozzám már viszkető, száraz hallójárattal érkeznek, és éppen ez okozza a nagyobb problémát.

Vagy amikor jön a beteg fülmosásra, és megérti, hogyan használja rendszeresen az olajos fülcseppet. Tehát azt, hogy nem várjuk meg, amíg bedugul a fül, hanem hetente, kéthetente hajmosós nap előtt alaposan feltöltjük a füljáratokat sima babaolajjal. Ez a másik, amit az angoloktól meg kell tanulnunk: Angliában ugyanis teljesen egyértelmű, hogy én a beteget önmenedzselésre buzdítom.

Azaz mindig próbálok valami pluszt adni a betegeimnek és nem csak a gyógyszer receptjét.

Általában azzal zárom le a rendelést, hogy „van-e még valami kérdés?”, akár kétszer is megkérdezem. Fontosnak érzem, hogy a beteg értse, mit, miért csináltunk, és hogy lássa az összefüggéseket.

Szóval, „van még valami kérdés?”.

Dr. Deme Orsolya – füll-orr-gégész

Dr. Deme Orsolya
– füll-orr-gégész

2022. júliusától érvényes áraink az alábbi gombra kattintva elérhetőek:

ÚJ árlista (2022.07.01-től)