Pszichiátria

A pszichiátria az orvostudomány azon ága, mely a lelki betegségek diagnosztizálásával, kezelésével és megelőzésével foglalkozik. A pszichiátria egyik területe az addiktológia, mely szenvedélybetegekkel dolgozik, de pszichiáter szakorvos segíti az idős, demens betegeket, illetve a szorongásos vagy hangulati problémákkal küzdőket is. 

Orvosaink

Szakmai stábunkban lévő szakorvosaink több éves külföldi és hazai gyakorlattal rendelkező magasan képzett szakemberek, akik munkájuk és az ügyfeleink gyógyulása iránt teljes mértékben elhivatottak.

Dr. Rácz Zsuzsanna

Pszichiáter szakorvos, Csoportos terápia
Dr. Rácz Zsuzsanna Szakterület: Pszichiátria, csoportterápia Az orvosi hivatást szüleim választották nekem, a pszichiátria igazán az enyém. 1985-ben diplomáztam a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Szenvedélyesen érdekel az emberi lélek-test-elme csodálatos egysége, rendje. Nagyon hálás vagyok, hogy embereket kísérhetek nehéz élethelyzeteikben, segíthetek sorsuk, körülményeik terheivel boldogulni, megbékélni. Specializáció : a magánklinikán pszichoterápiás kiscsoportokat tartok. Szakmai pályafutásomnak valamilyen formában végig része volt a csoportvezetés.  Dolgoztam csoportban hallucináló pszichotikusokkal, rákbetegekkel, önismeretre vágyókkal, szorongókkal, pszichoszomatikus betegekkel. Tartottam tréningeket szervezetfejlesztőként konfliktusokkal, munkahelyi krízisekkel, emberi játszmákkal sikeresen megküzdeni akaró vezetőknek. Csoportmunkában nagy élmény megtapasztalni, ahogy az egyéni érzelmi energiák csoporterővé válnak, és minden, még a váratlan helyzetek, rombolóbb, negatív megnyilvánulások is a gyógyulást, tanulást szolgálják ebben az egyetemes, gyakran katartikus erőtérben. A páciensekkel való kommunikációban a valódi, aktív figyelmet, elfogadó jelenlétet,  és a hitelességet tartom a legfontosabbnak. Kíváncsi, őszinte, empatikus, alapvetően vidám ember vagyok. Szerencsés, mert személyiségemhez leginkább illő hivatással találtunk egymásra. Mivel munkaeszközöm részben önmagam vagyok, igyekszem folyamatosan rendben tartani, fejleszteni önismeretemet, tudatosságomat. Nagyon szeretek futni, kirándulni, festeni.    
1346

ÁRAK

Pszichiátriai szakorvosi konzultáció 30 perc 25 000 Ft
Csoportos terápia (depresszió, pánik, szorongás) 120 perc 35 000 Ft
Milyen panaszok esetén keressen fel pszichiátert? 

 

 • szorongásos panaszok (pánik érzése, fóbiák, kényszeres viselkedés)
 • szenvedélybetegség
 • evés- és testképzavar
 • hangulati zavarok (az örömre való képesség elvesztése, állandósult rossz közérzet, indokolatlan, nem szűnő feszültség, beszűkült érdeklődés, alvászavarok, öngyilkossági gondolatok, koncentrációs zavarok, halálvágy) 
 • tévképzetek
 • valótlan észlelések (hangok, színek, képek, szagok) 
 • összefüggéstelen beszéd

 

Az első találkozás egy kötetlen beszélgetés formájában zajlik, mely során a pszichiáter szakorvos kérdéseket tesz fel a tapasztalt tünetekkel kapcsolatban, majd felállítja a diagnózist. 

A megállapított betegség természetétől függően szükség szerint javasolhat gyógyszeres kezelést, pszichoterápiát. 

 

Az első konzultációt követően időszakos kontrollra van szükség, melyen a pszichiáter ellenőrzi, hogy mennyire eredményes a választott terápia, illetve módosíthat a gyógyszer adagolásán.

 

Pszichoterápiás kiscsoportok

 

Pszichoterápián szakember által irányított és megtartott kommunikációs térben zajló gyógyító folyamatot értünk. Segíti a kliensek valósághoz való harmonikusabb, egészségesebb viszonyulását, lelki erőforrásaikhoz, öngyógyító képességeikhez való kapcsolódásukat.

A legtöbb pszichés és pszichoszomatikus probléma esetén a csoportban zajló pszichoterápia ugyanolyan hatékony, mint az egyéni terápia. Előnyt jelentenek a csoporthelyzetből adódó járulékos gyógyulási, terápiás tényezők, valamint a költséghatékonyság. Csoportjaink kis létszámúak, tematikusak, betegségek és célok mentén szerveződnek.

 

Csoportjaink az alábbi betegségcsoportok esetén javasoltak:

 

 • szorongásos kórképek, pánikbetegség
 • fájdalomszindrómák,
 • enyhe depresszió,
 • pszichés hátterű testi betegségek.

 

Célok szerint szerveződő csoportjaink az alábbiak:

 

 • életmódváltást támogató, motiváló,
 • stresszkezelő,
 • meditációs és relaxációs technikákat tanító
 • konfliktuskezelő,
 • önismeret fejlesztő

 

A csoportos munkát egyéni interjú előzi meg, ahol a felmerülő kérdések, igények megbeszélése, a célok, panaszok pontosítása, a csoportmunkára való felkészülés, döntéstámogatás történik.

A csoportok alkalmanként 120 perc időtartamúak, a folyamat időtartama csoportok szerint változik.