ENDOMETRIÓZIS

Magyarországon nagyjából 200 ezer nő szenved endometriózisban. Minden 10. termékeny korú nő küzdd a betegséggel. A hölgyek több mint, 60%-a nem hallott az endometriozisról, pedig fontos lenne tudniuk, hogy az erős menstruációs fájdalom nem normális!

Ne éljen együtt a fájdalommal, ismerje fel a tüneteket és cselekedjen!

Beszélnünk KELL RÓLA, mert

Átlagosan 5 év telik el
a tünetek
megjelenése
a és diagnosztizálása között
Az endometriózisban érintett nők több, mint 80%-a szenved fájdalmas menstruációtól
A betegek
1/3-a meddőségben
szenved
Mi az
az endometriózis?
Milyen
tünetei vannak?
Hogyan
diagnosztizálható?
Hogyan
kezelhető?

Tudja meg, hogy Önnél fennállhat-e
az ENDOMETRIÓZIS gyanú!

Töltse ki tesztünket!

Mi az az endometriózis?

A nő teste minden hónapban felkészül a terhességre. Normális esetben a hormonok hatására kialakul az endometrium, mely a méhet belülről borító szövettípus. Ebbe tud megülni a petesejt. Ha a megtermékenyítés nem következik be, az endometrium elkezd leválni- ez maga a menstruáció. Endometriózis során ez a nyálkahártya a méhen kívül is megjelenik, mely folyamat oka nem teljesen ismert még. Az endometrium a méhen kívül kerülve, nem tud kiürülni, bárhol megtapadhat és hegesedéshez, ciszták kialakulásához vezethet. Leggyakrabban a petefészek körül, a húgyhólyagban és a belekben telepedik meg.  De sajnos szinte bárhol máshol is megjelenhet. Olyan ritka esetekkel is találkozni, amikor a tüdőben, központi idegrendszerben, vagy akár a szemben is megjelenik.

Az endometriózis esetében a probléma az ezekkel az ”elvándorolt” sejtekkel, hogy ugyanúgy viselkednek, mintha a méhüregben lennének. Tehát a hormonok hatására megvastagodnak, növekszenek és vérzést okoznak. A gond, hogy a sejtek leválása által okozott vérzés, ez esetben nem talál magának utat. Megreked, panaszokat és akár súlyos szövődményeket okoz.

Milyen tünetei vannak?

Fontos megjegyezni, hogy olykor a hölgyek semmilyen tünetet nem tapasztalnak. Ez esetben a diagnózisra, egy más okból elvégzett vizsgálat kapcsán derül fény. Sok esetben egyetlen tünet a meddőség. Ilyenkor a teherbeesési nehézségek kiderítésére indított vizsgálatok igazolják az endometriózis meglétét.

A másik probléma a betegséggel, hogy a tünetek nem mindig egyértelműek, könnyen összetéveszthetők más betegségek jellemvonásaival, ezért a diagnózis felállítása sokszor igen hosszú időt vesz igénybe:

 A legjellemzőbb tünetek a következők:

  • fájdalmas, görcsös, erős menstruáció
  • fájdalom vizelés és székelés közben
  • szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom
  • állandó, krónikus alhasi, és/vagy hátfájdalom

Hogyan diagnosztizálható?

Ha felmerül az endometriózis gyanúja az első lépés a nőgyász felkeresése legyen! A hüvelyi ultrahang mindenképpen jó kiindulási alap lehet, de ezzel módszerrel a kiterjedtebb endometriózis nem igazolható, így gyakran MRI vizsgálatot, vagy hasi ultrahangot is javasolnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy az endometriózis diagnosztizálásának egyetlen biztos módja jelenleg a laparoszkópia.  A laparoszkópia diagnosztikus és terápiás módszer is egyben. Tehát ez egy műtéti eljárás, amely során egy endoszkópos kamerát juttatnak a hasfalon keresztül a hasüregbe, így nemcsak pontos képet lehet kapni az endometrium helyéről, kiterjedéséről, de el is távolíthatók ezek a felesleges sejtszaporulatok.

Hogyan kezelhető?

Sajnos jelenleg még nincs olyan módszer az orvosok kezében, amivel a betegség végérvényesen gyógyítható lenne, azonban számos olyan eszköz létezik, amely alkalmas a tünetek enyhítésére, az életminőség javítására, és a gyermekvállalási esély növelésére.

Kezelési lehetőség:

  • Gyógyszeres kezelés (Fájdalomcsillapítás, hormonkezelés)
  • Laparoszkópos műtét
  • Egyéb kiegészítő terápiák (diéta, mozgás, pszichoterápiastb.)

Tapasztalt nőgyógyászaink mindent megtesznek azért,
hogy diagnosztizálják a betegséget,

és a lehető legjobb kezelést kapja az
endometriózis megállítása érdekében!

Dr. Gáspár Levente

Nőgyógyász szakorvos
Dr. Gáspár Levente Szakterület: Nőgyógyászat Középiskolás koromban úgy gondoltam, hogy a legjobb terület a világ megváltására a gyógyítás. Ott döntöttem el, hogy orvos leszek. 1993-ban végeztem a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen, majd 1999-ben aneszteziológia-intenzív terápiából, 2003-ban pedig szülészet- nőgyógyászatból szakvizsgáztam. A szakmám kellő kihívást jelent maximalista személyiségem kibontakoztatásához. Nagyon fontosnak tartom a precízitást, az alapos munkát, hiszen sokszor csak így tudjuk megoldani a nem teljesen kézenfekvő eseteket. Körülbelül 10 éve történt, hogy egy 40 év körüli beteg vérzészavar miatt keresett fel. Elmesélte, hogy több, mint egy éve vérzik. Több helyen kezelték, volt már méhkaparása (negatív szövettan), kapott gesztagén kezelést, hormonpótlást, fogamzásgátló szedését is javasolták. Méhnyakrákszűrés a vérzésre hivatkozással nem történt. A vizsgálatnál láttam, hogy a vérzés nem a méhüregből, hanem a méhnyak felszínéről származik, alig egy-egy csepp. A szárazra törölt méhnyak felszínéről mintát vettem cytologiára. Két tárgylemezre, nehogy a vér miatt elnézzünk valamit. Mindkettő P5-ös lett. Invazív méhnyakrák miatt végül Werthweim műtét történt. Azóta is visszajár hozzám kontroll vizsgálatokra. Fontosnak tartom az orvos-beteg kapcsolatban, hogy a kommunikáció legyen egyéniesített, rövid, lényegretörő és érthető. A beteg ne menjen el a rendelésről megválaszolatlan kérdésekkel. Lényeges a társszakmák ellátási területébe tartozó, vagy a szülészet-nőgyógyászaton belül az engem/intézmény lehetőségeit meghaladó esetekben a további kivizsgálási/kezelési lehetőségek megbeszélése. Maximalista, makacs, kitartó, precíz és empatikus ember vagyok. Kritikus és önkritikus, aki nehezen viseli a hanyagságot és a pontatlanságot. Hobbim a kerékpározás, túrakajakozás.  
1306

Dr. Jósa Elemér

Nőgyógyász szakorvos
Dr. Jósa Elemér Szakterület: Szülészet-nőgyógyászat Édesapám is orvos volt, belgyógyász, rheumatológus. Kiváló diagnoszta volt. Sajnos már akkor távozott közülünk, amikor végzős voltam, de bizonyára nagy szerepe volt a pályaválasztásomban. 1993-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.  A páciensekkel való kapcsolatban fontos számomra az őszinteség, partneri kapcsolat, érthető  tájékoztatás a betegség lényegéről, okáról, a kezelés lehetőségeiről. Munkám során minden nap kapok pozitív visszajelzést a betegektől, illetve a társszakmákban dolgozó kollégák  részéről is.  
1310

Dr. Kapás István

Nőgyógyász szakorvos
Dr. Kapás István Szakterület: szülészet-nőgyógyászat, meddőségi specialista Eléggé meghatározta pályaválasztásomat az a tény hogy édesanyám és édesapám is orvos, így ez az irány nem is volt kérdés számomra. A nőgyógyászatban mindig is vonzott a szakma szerteágazó mivolta, amit az ebből adódó kihívások és sikerélmények miatt választottam. Visszagondolva nagyon örülök, hogy ebbe az irányba indultam el, hiszen mindig megtalálom azokat a különös eseteket, amelyek valami újat tanítanak. Pácienseimet egytől egyig partnerként kezelem a rendelések során, fontos, hogy nyíltan és őszintén kommunikáljunk. Nagy figyelmet fordítok arra, hogy mindent érthetően és részletesen elmondjak a pácienseknek a kezeléssel, az eredménnyel és a vizsgálattal kapcsolatban is. Célom, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés a rendelés végén. Meddőségi specialistaként azzal az örömmel és sikerrel nem tudok betelni, amikor az évek óta meddőséggel küzdő párok terhességi tesztje pozitív lesz, majd pár éven belül a kistestvér érkezésének is tanúja lehetek. Nagyon céltudatosan és lelkiismeretesen foglalkozom pácienseimmel, akik megbízhatnak bennem. Hobbijaim közé tartozik a Motorozás, biciklizés, utazás, kirándulás, drónozás.
2100

2022. júliusától érvényes áraink az alábbi gombra kattintva elérhetőek:

ÚJ árlista (2022.07.01-től)