2022. november 14.

FODMAP DIÉTA 5. RÉSZ: POLIOLOK, CUKORALKOHOLOK

Miért puffaszt a cseresznye, a szilva és a nyírfacukor?

Eljutottunk FODMAP étrend utolsó betűjéhez, a P-hez, vagyis a poliolokhoz, magyarul cukoralkoholokhoz.
Ez az a FODMAP csoport, aminek puffasztó, hashajtó hatásáról senkit sem kell meggyőznünk. Még IBS diéta nélkül is mindannyiunknak van tapasztalata, például arról, hogy viselkedik az emésztőrendszerünk egy kiadós cseresznyézés után.

Mik azok cukoralkoholok? Miben találhatók?

Az alkohol szó mindössze a kémiai szerkezetre utal, a cukoralkoho- lok, nem igazi alkoholok, mindegyike édes ízű. Természetes és mes- terséges formában egyaránt előfordulhatnak az étrendünkben. Ter- mészetes módon megtalálható számos gyümölcsben, legnagobb mennyiségben a szilvában, cseresznyében, sárgabarackban, de talál- kozhatunk vele a gombákban, a zöldségek közül különösen a karfiol, a zöldborsó bővelkedik benne, de mesterséges édesítőszerként is megvásárolhatók. Az egyik legismertebb közülük a nyírfacukor, kémiai nevén a xilit(ol). Édes ízükön kívül a cukoralkoholok közös jel- lemzője, hogy a cukorhoz képest kevesebb (majdnem fele annyi) energiát tartalmaznak és lassabban emelik meg a vércukorszintün- ket, éppen ezért testtömegcsökkentés, cukorbetegség vagy inzulin- rezisztencia étrendjében a cukor kiváltására is használják.

Más FODMAP-okhoz hasonlóan a cukoralkoholok által kiváltott tü- netek jelentkezése is függ az elfogyasztott mennyiségtől. Egészsé- ges önkénteseken végzett vizsgálatok tanulsága szerint egy-két evőkanálnyi (10-20 g) cukoralkohol már hasi panaszokat, hasmenést okozhat1. Ez a mennyiség könnyen összeadódhat, pl. egy szelet nyír- facukorral ízesített tortából, főleg, ha a torta krémje és piskótája is nyírfacukrot tartamaz.

Az cukoralkoholok közül az eritrit(ol) kakukktojásnak mondható, egyrészt a többi cukoralkohollal ellentétben nem tartamaz energiát, nem emeli meg a vércukorszintet, másrészt csak az igen érzékeny bélrendszerű pácienseknél és akkor is csak nagyobb mennyiség el- fogyasztása után szokott emésztőszervi tüneteket okozni. Éppen ezért, kellő óvatossággal vagy például steviával kombinált édesí- tőszerek formájában beiktatható az étrendbe.

xilit(ol), nyírfacukor gombák, zab E 967
A cukor édességével megegyező édesítőerő kutyáknál hypoglicaemiát (alacsony vércukorszintet) okoz!
szorbit(ol) alma, őszi- és sárgabarack, cseresznye, szilva E 420
A cukorhoz képest kisebb édesítőerő: 50-70%.
mannit(ol) gombák, karfiol, tengeri algák, aszalt gyümölcsök E 421
A cukorhoz képest kisebb édesítőerő: 75-90%. Megtalálható a hozzáadott cukormentes élelmiszerekben, cukorkákban.
maltit(ol) nem található meg a természetben E 965
A cukorhoz képest kisebb édesítőerő: 60-80%. Jellemzően cukor hozzáadása nélkül készült kekszekben fordul elő. Édesítőszerként is megvásárolható, külföldön „Maltisweet” néven találkozhatunk vele.
izomaltit(ol) nem található meg a természetben E 953
A cukor édességéhez képest 45-60%-os édesítőerő.
laktit(ol) nem található meg a természetben E 966
A cukor édességéhez képest 30-40%-os édesítőerő.
eritrit(ol) nem található meg a természetben E 967
A cukor édességéhez képest 60-80%-os édesítőerő. Cukormentes élelmiszerekben, továbbá önálló édesítőszerként és steviával kombináltan édesítőszerként megvásárolható

Mennyit fogyaszthatunk a cukoralkoholokból?

A diéta kezdeti szakaszán tanácsos teljesen kizárni
az étrendünkből a cukoralkoholokat. Kerüljük a magas cukoralkohol tartalmú gyümölcsöket és édesítőszereket. Az étrend bővítése során dietetikussal egyeztetve vissza- építhetjük a cukoralkoholokat is. Az édesítőszerek közül az eritrit(ol) szokott legkevésbé problémát jelenteni.

Felhasznált irodalom

1. Lenhart A, Chey WD. A systematic review of the effects of polyols on gastrointestinal health and irritable bowel syndrome. Adv Nutr. 2017. doi:10.3945/an.117.015560

Szálka Brigitta, regisztrált dietetikus Balatonfüred

Szálka Brigitta – regisztrált dietetikus

2022. júliusától érvényes áraink az alábbi gombra kattintva elérhetőek:

ÚJ árlista (2022.07.01-től)