Endoszkópos vizsgálatok előtt szakorvosi vizsgálat szükséges, kérjük érdeklődjenek ügyfélszolgálatunkon az alábbi telefonszámon: +36-87-999-359
2021. október 14.
FODMAP 2. rész – Terítéken a puffasztó és a nempuffasztó zöldségek, a gluténtartalmú és a gluténmentes gabonafélék
Ígéretünkhöz híven, folytatjuk a FODMAP-ok bemutatásával- Ahogy arról az első részben írtunk (lsd. FODMAP étrend az IBS és gyulladásos bélbetegségek tüneteinek mérsékléséért). A FODMAP étrendben az egyes betűk az „erjedő” (úgynevezett fermentábilis) szénhidrátokat jelölik, amiket csökkentenünk kell az emésztőszervi panaszok mérséklődése érdekében. Ezúttal a „O” betűt vagyis az oligoszacharidokat fogjuk végigvenni.
Elöljáróban annyit, hogy magas FODMAP értékű oligoszacharidokat tartalmaznak a hagymafélék, a káposztafélék a szárazhüvelyes növények (lencse, csicsriborsó, szárazbab) és a glutén tartalmú gabonafélék a diófélék, olajos magvak pedig kisebb-nagyobb mértékben.
Puffasztó zöldségek és szárazhüvelyesek
A zöldségek tekintetében a klasszikus puffasztó zöldségek, mint a teljes „káposztacsalád” (kelkáposzta, karfiol, kelbimbó, karalábé, stb.) és a szárazhüvelyesek nem okoznak meglepetést senkinek sem. A spárga, articsóka, csicskóka már annál inkább. A „hagymacsalád” tagjai közül az erőteljesebb hagymákat (vöröshagyma, lilahagyma) érdemes száműzni, a szelídebb hagymaféléket (metélőhagyma, medvehagyma) kisebb mennyiségben, fűszerként használva lehet fogyasztani. A fokhagymával készülő klasszikus magyaros vagy éppen mediterrán ételeket fokhagyma helyett fokhagymával ízesített olajjal érdemes készíteni és bőkezűbben bánni a zöldfűszerekkel (bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem) – ebben az esetben a FODMAP tartalom minimális anélkül, hogy az élvezeti érték csökkenne.
A FODMAP étrend nem jelent zöldségmentességet, hiba lenne teljesen száműzni őket, hiszen ezzel az étrendünk vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma jelentősen lecsökkenne. Fontos, hogy azokat a zöldségeket, amik alacsony FODMAP értékűek, FODMAP-barátok, rendszeresen fogyasszuk! Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül, ilyenek a zsenge salátafélék, leveles zöldségek (sóska, spenót), gyökérzöldségek, a tökfélék (cukkini, főzőtök, patisszon), stb.
Bizonyos idő elteltével, dietetikussal együttműködve a magas-közép FODMAP tartalmú zöldségek és a szárazhüvelyesek kisebb mennyiségében ugyan, de visszavezethetők. Például 1-2 teáskanálnyi babféle, csicseriborsó még nem szokott panaszt okozni. Ennek megfelelően egy céklás vagy sárgarépás csicseriborsókrém, humusz megfelelő körültekintéssel fogyasztható, viszont egy mélytányér tejfölös babgulyás nagy eséllyel a tünetek felerősödéséhez vezet. Egyébként a hagyományos babgulyás nemcsak magas FODMAP tartalomnál fogva, hanem a többi összetevője miatt is gondot okozhat. a hozzá kínált zsíros tejföl, a zsíros, füstölt húsok, mind-mind terhelik az emésztőrendszert.
Megoldást jelenthet a gluténmentes étrend?
Bizonyára többen tapasztalták, hogy bár nem lisztérzékenyek, panaszaik a gluténmentes élelmiszerek (gluténmentes fehér kenyér) és a gluténmentes köretek (rizs, főtt burgonya) csökkentek. Az Ő testükben előfordulhat, hogy a gabonafélék egy másik összetevője, a fruktán jelenti a problémát és nem a glutén. A magyarázat: a glutén tartalmú gabonafélék egyben fruktánban is gazdagok – kivételt ez alól a tönkölybúza jelent, ami kevés fruktánt tartalmaz, így FODMAP-barátnak tekinthető. Tehát a glutén tartalmú gabonafélék: búza, durumbúza, árpa és kiváltképp a rozs fokozzák az emésztőszervi panaszokat, míg a szakszerűen összeállított gluténmentes étrend enyhülést hozhat12.
Vigyázat! Attól, hogy gluténmentes egy élelmiszer, még nem biztos, hogy alacsony FODMAP értékű!
Amikor vásárolunk, ne a gluténmentességre, hanem az alacsony FODMAP tartalomra fokuszáljunk!
Kerüljük a gluténmentes, de magas FODMAP értékű szárazhüvelyesekből készült száraztésztákat (pl.: csicseriborólisztből készült tészta).
FODMAP LÁMPA – oligoszacharidok
Az alábbi táblázatban a közlekedési lámpa színezésének megfelelően összefoglaltuk
azokat az élelmiszereket, amik magas FODMAP értékűek, de javaslatot is adunk arra,
hogy mivel helyettesítsük őket – ezek a zöld színnel jelzett FODMAP-barát élelmiszerek3.
magas FODMAP értékű - diéta kezdeti szakaszában mellőzendő |
egyéni tolerancia szerint fogyasztható |
alacsony FODMAP értékű élelmiszerek |
|
---|---|---|---|
zöldségek |
|
|
|
szárazhüvelyesek | szárazbab, lencse | 1-2 teáskanálnyi csicseriborsóvagy humusz | |
gabonafélék |
|
|
|
diófélék, olajos magvak | kesudió, pisztácia, dió, földimogyoró | hántolt tök-, napraforgómag, bokormogyoró |
Ne kezdjünk FODMAP étrendbe előzetes gasztroenterológiai kivizsgálás nélkül!
Előző két FODMAP bejegyzésünk a címek nevére kattintva érhető el
A következő részben a tejcukorral folytatjuk!
Felhasznált irodalom
- Biesiekierski JR, Rosella O, Rose R, et al. Quantification of fructans, galacto-oligosacharides and other short-chain carbohydrates in processed grains and cereals. J Hum Nutr Diet. 2011;24(2). doi:10.1111/j.1365-277X.2010.01139.x
- Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018;154(3). doi:10.1053/j.gastro.2017.10.040
- Marcason W. What Is the FODMAP Diet? J Acad Nutr Diet. 2012;112(10). doi:10.1016/j.jand.2012.08.005
- Scarlata K. Nuances to Applying the Low FODMAP Diet, Complimentary Webinar Presentation. https://www.youtube.com/watch?v=CebXFm3hidM.