FODMAP étrend

2022. március 9.

FODMAP ÉTREND 3. rész – tejcukor (laktóz)

FODMAP sorozatunkban elérkeztünk a D-betűhöz vagyis a kétgyűrűs szénhidrátok (diszacharidok) közül a laktózhoz. A felmérések szerint ez az az étrendi összetevő, amire a legtöbb IBS-ben szenvedő pácines összefüggésbe hoz a tüneteivel. 1
FODMAP ÉTREND 3. rész – tejcukor (laktóz)

Miben fordul elő tejcukor (laktóz)?

A tejcukor, mint ahogy a neve is mutatja, szinte minden tejtermékünkben kisebb-nagyobb mértékben jelen van.

Legnagyobb mennyiségben a tejben, tejporban találkozhatunk vele. Az úgynevezett savanyított tejtermékekben (pl.: joghurt, kefir, sajtok) a tejsavas erjedés (fermentáció) eredményeképpen már jóval kisebb mennyiségben fordul elő. Azok a tejtermékek, amik sokáig készülnek, hosszan fermentálódnak gyakorlatilag laktózmentesek, ilyen például a parmezán és az eidami sajt. A gyógyszerinkben is lehet laktóz, azonban ez a mennyiség nagyon ritkán szokott panaszt okozni.

élelmiszer laktóz tartalom
2 dl tehéntej 9,6 - 10 g
1 kispoharas (175 g) kefir joghurt, kefir 5,2 - 6,5
100 g tejföl 3,9 g
1 dl habtejszín 2,9 g
100 g tehéntúró 2 -4,1 g
50 g Bryndza/ gomolya 1,6 - 1,7 g
1 db (30 g) Túró Rudi 0,6 g
10 g vaj 0,1 g alatt
Élelmiszerek tejcukor tartalma2

Miben fordul elő tejcukor (laktóz)?

A laktóz-érzékenység igen gyakori, Magyarországon a felnőtt lakosság 39 %-át érinti. A tejcukor felszívódásának zavara gyakrabban jelentkezik más emésztőszervi betegségekkel karöltve, mint pl.: lisztérzékenység (cöliákia), gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, Colitis ulcerosa), de átmentileg egy egyszerű gyomorrontás után is fennállhat.

Fontos tudni, hogy a tejcukor-bontó képességünk az életkor előrehaladtával csökken, ezért idősebb korban gyakoribb a tejcukor-érzékenység. Gyermekeknél a 6 éves kor a vízválasztó, ez után gyakoribb a betegség előfordulása3. A tünetek a legtöbb laktóz-érzékenynél 10 g laktóz elfogyasztása után jelentkeznek, azonban e tekintetben előfordulhatnak egyéni különbségek4.

Mik a laktózintolerancia leggyakoribb tünetei?

Fodmap étrend: Mik a laktózintolerancia leggyakoribb tünetei?
Fodmap étrend: Mik a laktózintolerancia leggyakoribb tünetei?
Fodmap étrend: Mik a laktózintolerancia leggyakoribb tünetei?
Fodmap étrend: Mik a laktózintolerancia leggyakoribb tünetei?
Fodmap étrend: Mik a laktózintolerancia leggyakoribb tünetei?

Mivel helyettesíthető a tej és a tejtermékek?

A laktózintolerancia esetén az étrendbe behelyettesíthetők a tejtermékek laktózmentes változatai (laktózmentes tej, laktózmentes joghurt, stb.) illetve ezek növényi alternatívái (növényi tejital, növényi joghurt, stb.). Egy másik járható út, ha a laktózintoleranciában elégtelenül termelődő tejcukrot bontó enzimet, a laktázt kívülről – csepp vagy tabletta formájában pótoljuk. Rendkívül kényelmes megoldás tud lenni, ha egy családi összejövetelen egy tabletta bevétele után mi is meg tudjuk kóstolni például a tejterméket tartalmazó desszert.

Fodmap étrend: Mivel helyettesíthető a tej és a tejtermékek?

Mire figyeljen az, aki laktózintolerancia mellett más betegségben is szenved?

fogyás, inzulinrezisztencia, cukorbetegség
lisztérzékenység (cöliákia), élelmiszerallergia
élelmiszerek magas FODMAP értékű -
a diéta kezdeti szakaszában
mellőzendő
egyéni tolerancia szerinti
mennyiség
alacsony FODMAP értékű
tej, növényi tejitalok tehén-, jecske-, juhtej az étrend 2. szakában visszaépíthető laktózmentes tej, rizs-, kókusz-, zab-, kesudió- és mandulaital
kefir, joghurt nem laktózmentes kefir, joghurt, gyümölcsjughurt laktózmentes kefir, laktózmentes joghurt, laktózmentes gyümölcsjoghurt, növényi joghurtok
turó nem laktózmentes túró, krémtúró, cottage cheese, laktózmentes cottage cheese laktózmentes joghurt
sajtok friss sajtok, pl.: gomolya, Bryndza laktózmentes sajtok, parmezán, cheddar, laktózmentes mozzarella
tejszín, főzőtejszín, habtejszín, tejföl nem laktózmentes tejszín és tejföl laktózmentes tejszín és tejföl, növényi (rizs/ zab/ kókusz) alapú főzőkrémek
jégkrém tejes, tejszínes jégkrémek, fagylaltok vizes, gyümölcs alapú fagylaltok, szorbetek

A tej és a tejtermékek FODMAP értéke

A következő részben a gyümölcscukorról (fruktózról) lesz szó!

Felhasznált irodalom

  1. Böhn L, Störsrud S, Törnblom H, Bengtsson UJ, Simren M. Tu2079 Food-Related Gastrointestinal Symptoms in IBS Are Common and Associated With More Severe Symptoms and Reduced Quality of Life. Gastroenterology. 2013;144(5). doi:10.1016/s0016-5085(13)63434-4
  2. Laktóz Érzékenyek Társasága. Tejtermékek laktóztartalma. In: A Tejcukor-Érzékenység. ; 2011:35-40.
  3. Storhaug CL, Fosse SK, Fadnes LT. Country, regional, and global estimates for lactose malabsorption in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2017;2(10). doi:10.1016/S2468-1253(17)30154-1
  4. Heinz F Hammer, MD Christoph Högenauer M. Lactose intolerance and malabsorption: Clinical manifestations, diagnosis, and management. Published 2022.
Szálka Brigitta, regisztrált dietetikus Balatonfüred

Szálka Brigitta – regisztrált dietetikus