Endoszkópos vizsgálatok előtt szakorvosi vizsgálat szükséges, kérjük érdeklődjenek ügyfélszolgálatunkon az alábbi telefonszámon: +36-87-999-359
2022. március 9.
FODMAP ÉTREND 3. rész – tejcukor (laktóz)
Miben fordul elő tejcukor (laktóz)?
A tejcukor, mint ahogy a neve is mutatja, szinte minden tejtermékünkben kisebb-nagyobb mértékben jelen van.
Legnagyobb mennyiségben a tejben, tejporban találkozhatunk vele. Az úgynevezett savanyított tejtermékekben (pl.: joghurt, kefir, sajtok) a tejsavas erjedés (fermentáció) eredményeképpen már jóval kisebb mennyiségben fordul elő. Azok a tejtermékek, amik sokáig készülnek, hosszan fermentálódnak gyakorlatilag laktózmentesek, ilyen például a parmezán és az eidami sajt. A gyógyszerinkben is lehet laktóz, azonban ez a mennyiség nagyon ritkán szokott panaszt okozni.
élelmiszer | laktóz tartalom |
---|---|
2 dl tehéntej | 9,6 - 10 g |
1 kispoharas (175 g) kefir joghurt, kefir | 5,2 - 6,5 |
100 g tejföl | 3,9 g |
1 dl habtejszín | 2,9 g |
100 g tehéntúró | 2 -4,1 g |
50 g Bryndza/ gomolya | 1,6 - 1,7 g |
1 db (30 g) Túró Rudi | 0,6 g |
10 g vaj | 0,1 g alatt |
Miben fordul elő tejcukor (laktóz)?
Fontos tudni, hogy a tejcukor-bontó képességünk az életkor előrehaladtával csökken, ezért idősebb korban gyakoribb a tejcukor-érzékenység. Gyermekeknél a 6 éves kor a vízválasztó, ez után gyakoribb a betegség előfordulása3. A tünetek a legtöbb laktóz-érzékenynél 10 g laktóz elfogyasztása után jelentkeznek, azonban e tekintetben előfordulhatnak egyéni különbségek4.
Mik a laktózintolerancia leggyakoribb tünetei?
- alhasi fájdalom
- puffadás
- hányinger
- böfögés
- hasmenés2
Mivel helyettesíthető a tej és a tejtermékek?
A laktózintolerancia esetén az étrendbe behelyettesíthetők a tejtermékek laktózmentes változatai (laktózmentes tej, laktózmentes joghurt, stb.) illetve ezek növényi alternatívái (növényi tejital, növényi joghurt, stb.). Egy másik járható út, ha a laktózintoleranciában elégtelenül termelődő tejcukrot bontó enzimet, a laktázt kívülről – csepp vagy tabletta formájában pótoljuk. Rendkívül kényelmes megoldás tud lenni, ha egy családi összejövetelen egy tabletta bevétele után mi is meg tudjuk kóstolni például a tejterméket tartalmazó desszert.
Mire figyeljen az, aki laktózintolerancia mellett más betegségben is szenved?
- a laktózmentes tej, gyors vércukor-emelő hatással bír (magas a glikémiás-indexe), mivel glükózt (szőlőcukrot) tartalmaz, fogyasztása nem javasolt diabetesben
- a rizsital több mint kétszer annyi szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej, magas glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek nem javasolt
- a növényi tejitalokból, növényi joghurtokból mindig a natúr vagy az édesítőszerrel ízesített formát válasszuk
- ügyeljünk a növényi tejalternatívák allergénmentességére, a zabital például kapható normál és glutén tartalmú változatban is
élelmiszerek | magas FODMAP értékű - a diéta kezdeti szakaszában mellőzendő |
egyéni tolerancia szerinti mennyiség |
alacsony FODMAP értékű |
---|---|---|---|
tej, növényi tejitalok | tehén-, kecske-, juhtej | az étrend 2. szakában visszaépíthető | laktózmentes tej, rizs-, kókusz-, zab-, kesudió- és mandulaital |
kefir, joghurt | nem laktózmentes kefir, joghurt, gyümölcsjughurt | laktózmentes kefir, laktózmentes joghurt, laktózmentes gyümölcsjoghurt, növényi joghurtok | |
turó | nem laktózmentes túró, krémtúró, cottage cheese, laktózmentes cottage cheese | laktózmentes joghurt | |
sajtok | friss sajtok, pl.: gomolya, Bryndza | laktózmentes sajtok, parmezán, cheddar, laktózmentes mozzarella | |
tejszín, főzőtejszín, habtejszín, tejföl | nem laktózmentes tejszín és tejföl | laktózmentes tejszín és tejföl, növényi (rizs/ zab/ kókusz) alapú főzőkrémek | |
jégkrém | tejes, tejszínes jégkrémek, fagylaltok | vizes, gyümölcs alapú fagylaltok, szorbetek |
A tej és a tejtermékek FODMAP értéke
Előző két FODMAP bejegyzésünk a címek nevére kattintva érhető el
FODMAP étrend az IBS és a gyulladásos bélbetegségek tüneteinek mérsékléséért
Terítéken a puffasztó és a nempuffasztó zöldségek, a gluténtartalmú és a gluténmentes gabonafélék
A következő részben a gyümölcscukorról (fruktózról) lesz szó!
Felhasznált irodalom
- Böhn L, Störsrud S, Törnblom H, Bengtsson UJ, Simren M. Tu2079 Food-Related Gastrointestinal Symptoms in IBS Are Common and Associated With More Severe Symptoms and Reduced Quality of Life. Gastroenterology. 2013;144(5). doi:10.1016/s0016-5085(13)63434-4
- Laktóz Érzékenyek Társasága. Tejtermékek laktóztartalma. In: A Tejcukor-Érzékenység. ; 2011:35-40.
- Storhaug CL, Fosse SK, Fadnes LT. Country, regional, and global estimates for lactose malabsorption in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2017;2(10). doi:10.1016/S2468-1253(17)30154-1
- Heinz F Hammer, MD Christoph Högenauer M. Lactose intolerance and malabsorption: Clinical manifestations, diagnosis, and management. Published 2022.