Endoszkópos vizsgálatok Balatonfüreden - Első Füredi Magánklinika

Endoszkópos vizsgálatok: gyomortükrözés, vastagbéltükrözés (végbéltükrözés) az Első Füredi Magánklinikán

ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOK

AZ ELSŐ FÜREDI MAGÁNKLINIKÁN

Endoszkópos vizsgálatok, mint a gyomortükrözés és vastagbéltükrözés a kellemetlenségek minimalizálása érdekében, már altatásos formában is igénybe vehetők klinikánkon!

Legyen szó akár konkrét probléma kivizsgálásáról, vagy preventív szűrővizsgálatról, forduljon bizalommal Veszprém megye legjobban értékelt klinikájához!

Endoszkópos vizsgálatokhoz miért válassza Az Első Füredi Magánklinikát?

Endoszkópos vizsgálat kimagasló higiéniás feltételekkel az Első Füredi Magánklinikán

KIMAGASLÓ HIGIÉNIÁS FELTÉTELEK

Endoszkópos vizsgálat csúcskategóriás eszközökkel Balatonfüreden

CSÚCSKATEGÓRIÁS ESZKÖZÖK

Endoszkópos vizsgálat rövid eljegyzési idővel az Első Füredi Magánklinikán

RÖVID ELŐJEGYZÉSI IDŐ

Endoszkópos vizsgálat tapasztalt szakértőkkel Balatonfüreden

TAPASZTALT SZAKÉRTŐI TEAM

ÁRAK

Gasztroszkópia (gyomortükrözés) éber 39 900 Ft
Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) éber 57 000 Ft
Gasztroszkópia (gyomortükrözés) altatásban 74 000 Ft
Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) altatásban 91 000 Ft
Gyomor-és vastagbéltükrözés együtt altatásban 148 000 Ft
Biopszia (szövettani mintavétel) endoszkópia során, első darab 23 000 Ft
További biopsziás mintavétel endoszkópia során, darabonként 17 000 Ft
Endoszkópos polyp levétel (2 polypig) 45 000 Ft
Endoszkópos polyp levétel (további polypok/db) 17 000 Ft

Szeretne többet megtudni az endoszkópos vizsgálatokról?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

Általános információk a gyomortükrözésről

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
A GYOMORTÜKRÖZÉSRŐL

Általános információk a vastagbéltükrözésről

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
A VASTAGBÉLTÜKRÖZÉSRŐL

ORVOSAINK

GYOMORTÜKRÖZÉS

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszának a diagnosztikájában leggyakrabban alkalmazott vizsgálat, melynek során a szakorvos egy hajlékony videó endoszkópot vezet a beteg felső tápcsatornájába. Ezért ez az eljárás a reflux betegség, a gyomor és nyombél fekélyes betegségeinek, a daganatok és gyulladások kimutatásának legjobb módszere. Merthogy a vizsgálat során – a diagnosztizálás mellett – szövetminta vételére és kisebb elváltozások eltávolítására is lehetőség van.

Milyen esetekben alkalmazható a gyomortükrözés?

 • gyomor-és nyombélfekélyek, gyulladások, reflux betegség, polypok, és daganatok diagnosztizálására
 • felhasi fájdalom okának felderítésére, a nyelőcső, gyomor és nyombél területi vérzések illetve a vérzés csillapítására
 • plusz szövettani mintavételre
 • és a gluténérzékenység diagnosztikájában is

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A gyomortükrözéses vizsgálatot megelőző 8 órában már ne fogyasszon szilárd ételt. És folyadék fogyasztása sem megengedett a beavatkozás megelőző 4 órában. Sőt altatásos vizsgálat esetén a beavatkozás megelőző 6 órában már nem engedélyezett. Speciális diéta tartása azonban a vizsgálat előtt nem szükséges, de mindenképp könnyű ételek, és szénsavmentes italok fogyasztását javasoljuk.

A vizsgálat előtti és utáni napon:

 • Ne fogyasszon vitamint, és vaskészítményt

A vizsgálatot megelőzően az orvos minden esetben tájékozódik a korábbi kórtörténetéről, esetleges gyógyszerérzékenységéről.

Hogyan történik a gyomortükrözés?

A gyomortükrözést egy szakorvos és egy szakasszisztens együttesen végzi. És a vizsgálat körülbelül 10 percet vesz igénybe.

Amennyiben nem altatásos vizsgálat történik, akkor első lépés a garat érzéstelenítése, ami egy 1%-os Lidocain spray (nyálkahártya érzéstelenítő) segítségével történik. Ezt követően a pácienst megkérjük, hogy feküdjön a bal oldalára a vizsgáló asztalon. A szakasszisztens behelyezi a fogvédőt, amely védi a fogakat és a műszert a ráharapástól.

Ezt követően a szakorvos megkezdi levezetni a körülbelül 1 ujjnyi vastag endoszkópos csövet a páciens torkán.

A szakorvos eközben a műszer által közvetített képet, egy monitoron keresztül figyeli és értékeli. A vizsgálat alkalmával szövettani mintavételre, így  idegentestek, kisebb, felszínes elváltozások eltávolításra, vérzéscsillapításra, illetve vérzés megelőzésre is sor kerülhet.

Gyomortükrözés utáni jelentkező tünetek, teendők

A gyomortükrözés után a páciens még tapasztalhat kellemetlenségeket, mint a kaparó érzés a torokban, hasi diszkomfort vagy fájdalom, böfögés. Ezek a tünetek  jellemzően 24 órán belül teljesen elmúlnak.

A gyomortükrözést követően általában már 1 óra elteltével elmúlik a fájdalomcsillapító spray hatása, így ezt követően már nyugodtan lehet enni és inni. Pihenésre csak altatásos vizsgálat esetén van szükséges, és ilyenkor is csak a vizsgálat napján.

Eredmény a gyomortükrözés után

A vizsgálat befejeztével a szakorvos tájékoztatja a pácienst a vizsgálat eredményeiről, és lelelet is kap. Amennyiben a vizsgálat során szövettani minta került levételre, az eredményre általában 2-3 hetet kell várni. A szövettani eredmény megbeszélésére egy újabb konzultáció keretében kerül sor.

Altatásban végzett gyomortükrözés

Altatásban végzett vizsgálat esetében, szükséges egy előzetes konzultáció az aneszteziológus szakorvossal. A beavatkozás előtt az altatóorvos kikérdezi a pácienst a betegségeiről, a szedett gyógyszerekről, a korábbi altatásos beavatkozásairól. Altatásban végzett gyomortükrözéshez, továbbá szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra, mint például egy 1 hónapnál nem régebbi EKG, illetve vérvizsgálat.

A vizsgálat menete ugyanúgy zajlik, mint a nem altatásos beavatkozás során, annyi különbséggel, hogy ez esetben a beavatkozás esetleges kellemetlenségeit a páciens nem érzékeli. A gyomortükrözés végeztével a páciens megfigyelésre kerül egy kényelmes szobában. Amennyiben nem jelentkezett komplikáció, a páciens még aznap (néhány órán belül) kísérővel hazamehet. Autóvezetés, magasban végzett tevékenység, illetve veszélyes munkakör az altatásos gyomortükrözés napján nem engedélyezett.

VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS (Kolonoszkópia)

Az endoszkópos vizsgálatok közül a vastagbéltükrözés során a végbél, a vastagbél, valamint a vékonybél utolsó szakaszait tekintik át. Így a vizsgálat segítségével diagnosztizálhatóak ezen a területen jelentkező különféle elváltozások, gyulladások, daganatok. Sajnos ma Magyaroroszágon a vastagbéldaganat a második leggyakoribb halálozási ok, amivel évente körülbelül 8000-9000 új beteget regisztrálnak, ezért van központi jelentősége a vastagbéltükrözés időben történő elvégzésének.

A vastagbéltükrözést mindig szakorvosi vizsgálat előzi meg, ahol tünetek és a kórelőzmény feltérképezését követően szakorvos rendeli el vizsgálatot. Azonban 50 éves kor felett érdemes 5 évente preventív céllal (tünetek hiányában is) is elvégeztetni a vizsgálatot főleg, ha a családban volt ilyen daganat, mert akkor akár korábban is szükség lehet rá.

Milyen esetekben érdemes vastagbéltükrözést alkalmazni?

A következő tünetek jelentkezése teheti szükségessé:

 • 50 éves kor felett szűrő jelleggel
 • Hasi fájdalom
 • Véres széklet
 • Hasmenés
 • Székrekedés
 • Székelési szokások megváltozása (hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása)
 • Indokolatlan fogyás

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Nagyon fontos a sikeres vastagbéltükrözéshez a megfelelő béltisztítás és diéta. A vizsgálat előtti 3-4 napban már lehetőleg csak könnyen emészthető, rostmentes  teleket szabad fogyasztani, és ügyelni kell a fokozott folyadékbevitelre. Orvosa minden erre vonatkozó utasítását be kell tartani, mert amennyiben a béltisztítási folyamatok nem megfelelően mennek végbe, az csökkentheti a diagnózis pontosságát, meghosszabbíthatja a vizsgálat időtartamát, növelheti a szövődmények kialakulásának veszélyét, illetve akár a vizsgálat meghiúsulásához is vezethet.

A béltisztításhoz egy speciális előkészítő szerre van szükség (hashajtó), amelyet a szakorvos ír fel Önnek receptre. A béltisztítás, és a diéta részleteiről a szakorvosi konzultáció alkalmával minden szükséges információt megkap a páciens.

Hogyan zajlik a vastagbéltükrözés?

A vizsgálat során a pácienst felhúzott lábakkal a bal oldalára fektetik. A vizsgálat alatt, azonban előfordulhat, hogy helyzetváltoztatásra lesz szükséges, amelyben az asszisztens segít a páciensnek. A vizsgálat időtartama kb. 20-25 perc közé tehető.

Az endoszkópot először egy csúszást elősegítő zselével fedik be, majd ezt követően óvatosan a végbélbe vezetik. A vizsgálat során a bélnyílást levegő befúvással tartják nyitva. A bevezetett eszköz végén kamera és fényforrás is található, így sokszoros nagyításban kap képet az orvos a bél nyálkahártyájáról. A vizsgálat alkalmával olyan kisebb beavatkozások, mint a szövettani mintavétel (biopszia), polip eltávolítás, vagy a vérzéscsillapítás is elvégezhetők.

Vastagbéltükrözés utáni jelentkező tünetek, teendők

A vizsgálat során befújt levegő puffadást, és feszítő érzést okoz, ami általában a vizsgálatot követő 24 órán belül megszűnik.

Amennyiben altatásban történt a beavatkozás, abban az esetben is még aznap, kisérő segítségével otthonába távozhat a páciens. A vizsgálat napján, pihenés és bőséges folyadékfogyasztás javasolt.

Eredmény a vastagbéltükrözés után

A vizsgálat befejeztével a szakorvos tájékoztatja a vizsgálat eredményeiről, és a páciens lelelet is kap. Amennyiben a vizsgálat során szövettani minta került levételre, az eredményre általában 2-3 hetet kell várni. A szövettani eredmény megbeszélése egy újabb konzultáció keretében történik.

Altatásban végzett vastagbéltükrözés

Altatásban végzett vizsgálat esetében, szükséges egy előzetes konzultáció az aneszteziológus szakorvossal. A beavatkozás előtt az altatóorvos kikérdezi a pácienst a betegségeiről, a szedett gyógyszerekről, a korábbi altatásos beavatkozásairól. Altatásban végzett vastagbéltükrözéshez, továbbá szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra, mint például egy 1 hónapnál nem régebbi EKG, és vérvizsgálat.

A vizsgálat menete ugyanúgy zajlik, mint a nem altatásos beavatkozás során, annyi különbséggel, hogy ez esetben a beavatkozás esetleges kellemetlenségeit a páciens nem érzékeli. A vizsgálat végeztével a páciens megfigyelésre kerül egy kényelmes szobában. Amennyiben nem jelentkezett komplikáció, a páciens még aznap kísérővel hazamehet. Autóvezetés, magasban végzett tevékenység és veszélyes munkakör az altatásos vastagbéltükrözés után nem engedélyezett.

2022. júliusától érvényes áraink az alábbi gombra kattintva elérhetőek:

ÚJ árlista (2022.07.01-től)