Méhnyakrák-szűrés Balatonfüreden - Első Füredi Magánklinika

MÉHNYAKRÁK SZŰRÉS

Miért fontos a méhnyakrák szűrés? A Magyaroroszágon évente 1200-1400 méhnyakrákos megbetegedést, és körülbelül 400-500 halálesetet regisztrálnak.*

Ennek legfőbb oka, hogy hazánkban még mindig alacsony a rendszeresen méhnyakrákszűrésre járók hölgyek aránya, így sok esetben az elváltozás csak a késői stádiumban kerül felismerésre, amikor már a gyógyítás lehetőségei korlátozottak.

Cselekedjen időben!

Keresse fel nőgyógyászát és vegyen részt méhnyakrák szűrési vizsgálaton!

Miért?

Életet ment!

Az időben felismert betegség
100%-ban gyógyítható!

Milyen gyakran?

Évente

Kik?

Minden nemi életet megkezdett hölgy!

Válassza ez Első Füredi Magánklinikát, mert

 • Orvosaink legnagyobb odafigyeléssel végzik a vizsgálatot
 • Legmodernebb méhnyakrák szűrési eljárásokat alkalmazzuk – CINtec Plusz 
 • Az egyik legmegbízhatóbb citodiagnosztikai laboratóriummal dolgozunk együtt Veszprém megyében

Teljeskörű méhnyakrák szűrés csomag

 • Komplex Nőgyógyászati vizsgálat – 45 500 Ft:
 • Nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat
 • Hüvelyi ultrahang
 • Citológiai mintavétel
 • Full HPV szűrés (mintavételi díjjal) – 15 000 Ft
 • HPV szűrés – mRNS alapú (mintavételi díjjal) – 18 500 Ft

ORVOSAINK

Dr. Gáspár Levente

Nőgyógyász szakorvos
Dr. Gáspár Levente Szakterület: Nőgyógyászat Középiskolás koromban úgy gondoltam, hogy a legjobb terület a világ megváltására a gyógyítás. Ott döntöttem el, hogy orvos leszek. 1993-ban végeztem a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen, majd 1999-ben aneszteziológia-intenzív terápiából, 2003-ban pedig szülészet- nőgyógyászatból szakvizsgáztam. A szakmám kellő kihívást jelent maximalista személyiségem kibontakoztatásához. Nagyon fontosnak tartom a precízitást, az alapos munkát, hiszen sokszor csak így tudjuk megoldani a nem teljesen kézenfekvő eseteket. Körülbelül 10 éve történt, hogy egy 40 év körüli beteg vérzészavar miatt keresett fel. Elmesélte, hogy több, mint egy éve vérzik. Több helyen kezelték, volt már méhkaparása (negatív szövettan), kapott gesztagén kezelést, hormonpótlást, fogamzásgátló szedését is javasolták. Méhnyakrákszűrés a vérzésre hivatkozással nem történt. A vizsgálatnál láttam, hogy a vérzés nem a méhüregből, hanem a méhnyak felszínéről származik, alig egy-egy csepp. A szárazra törölt méhnyak felszínéről mintát vettem cytologiára. Két tárgylemezre, nehogy a vér miatt elnézzünk valamit. Mindkettő P5-ös lett. Invazív méhnyakrák miatt végül Werthweim műtét történt. Azóta is visszajár hozzám kontroll vizsgálatokra. Fontosnak tartom az orvos-beteg kapcsolatban, hogy a kommunikáció legyen egyéniesített, rövid, lényegretörő és érthető. A beteg ne menjen el a rendelésről megválaszolatlan kérdésekkel. Lényeges a társszakmák ellátási területébe tartozó, vagy a szülészet-nőgyógyászaton belül az engem/intézmény lehetőségeit meghaladó esetekben a további kivizsgálási/kezelési lehetőségek megbeszélése. Maximalista, makacs, kitartó, precíz és empatikus ember vagyok. Kritikus és önkritikus, aki nehezen viseli a hanyagságot és a pontatlanságot. Hobbim a kerékpározás, túrakajakozás.  
1306

Dr. Jósa Elemér

Nőgyógyász szakorvos
Dr. Jósa Elemér Szakterület: Szülészet-nőgyógyászat Édesapám is orvos volt, belgyógyász, rheumatológus. Kiváló diagnoszta volt. Sajnos már akkor távozott közülünk, amikor végzős voltam, de bizonyára nagy szerepe volt a pályaválasztásomban. 1993-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.  A páciensekkel való kapcsolatban fontos számomra az őszinteség, partneri kapcsolat, érthető  tájékoztatás a betegség lényegéről, okáról, a kezelés lehetőségeiről. Munkám során minden nap kapok pozitív visszajelzést a betegektől, illetve a társszakmákban dolgozó kollégák  részéről is.  
1310

Dr. Kapás István

Nőgyógyász szakorvos
Dr. Kapás István Szakterület: szülészet-nőgyógyászat, meddőségi specialista Eléggé meghatározta pályaválasztásomat az a tény hogy édesanyám és édesapám is orvos, így ez az irány nem is volt kérdés számomra. A nőgyógyászatban mindig is vonzott a szakma szerteágazó mivolta, amit az ebből adódó kihívások és sikerélmények miatt választottam. Visszagondolva nagyon örülök, hogy ebbe az irányba indultam el, hiszen mindig megtalálom azokat a különös eseteket, amelyek valami újat tanítanak. Pácienseimet egytől egyig partnerként kezelem a rendelések során, fontos, hogy nyíltan és őszintén kommunikáljunk. Nagy figyelmet fordítok arra, hogy mindent érthetően és részletesen elmondjak a pácienseknek a kezeléssel, az eredménnyel és a vizsgálattal kapcsolatban is. Célom, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés a rendelés végén. Meddőségi specialistaként azzal az örömmel és sikerrel nem tudok betelni, amikor az évek óta meddőséggel küzdő párok terhességi tesztje pozitív lesz, majd pár éven belül a kistestvér érkezésének is tanúja lehetek. Nagyon céltudatosan és lelkiismeretesen foglalkozom pácienseimmel, akik megbízhatnak bennem. Hobbijaim közé tartozik a Motorozás, biciklizés, utazás, kirándulás, drónozás.
2100

TUDJON MEG TÖBBET A MÉHNYAKRÁK SZŰRÉSRŐL

Hogyan néz ki a méhnyakrák szűrés? Milyen elemekből tevődik össze?

A vizsgálat alapja a citológia mintavétel, mely során a méhnyakról speciális eszközzel sejteket sodor le a szakorvos. Az így levetett mintát egy laborban értékelik, hogy tartalmaz-e gyulladásra, fertőzésre, daganatra utaló kórós sejteket.

A szűrés része még a tapintásos, azaz bimanuális vizsgálat, amely a méh és függelékeinek tapintásos ellenőrzését jelenti.

A teljeskörű nőgyógyászati rákszűrésnek elengedhetetlen része a kismedencei ultrahang. Ennek az eszköznek a segítségével jól látható a petefészek esetleges elváltozásai, a ciszták, miómák, vagy a méhnyálkahártyát érintő egyéb elváltozások.

Végül sor kerül az emlők tapintásos vizsgálatára is. De érdemes tudni, hogy 40 éves kor felett a tapintásos szűrés önmagában nem elegendő, mammográfia szűrővizsgálaton való részvétel mindenképp javasolt.

Mit tehet valaki annak érdekében, hogy a rákszűrés mintavételi vizsgálat minél megbízhatóbb legyen?

 • Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést
 • Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 1-2 napban
 • Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 1-2 napban
 • Ne használjon tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 1-2 napban

A menstruációs ciklus mely időszakában a legoptimálisabb elvégeztetni a rákszűrést?

A vizsgálat a menstruációs időszak kivételével bármikor elvégezhető. Ideális az, ha nem terhes állapotban, a ciklus első felében történik a vizsgálat.

Hány éves kortól javasolt a rendszeres rákszűrést?

Érdemes már a szexuális élet megkezdésétől rendszeresen méhnyakrák szűrésre járni, 1-2 évente. 

Rákszűrés alkalmával milyen egyéb betegségek jelenlétére derülhet fény?

A nőgyógyászati rákszűrés egy gyűjtőfogalom, amely többféle orvosi vizsgálatot foglal magába. Legtöbb esetben a méhnyak, méhtest, petefészek és az emlő vizsgálatára is kiterjed. A vizsgálat alkalmával nem csak a rákmegelőző állapotok feltárása van lehetőség, de olyan egyéb betegségekre is fény derülhet, mint hüvelyi fertőzések, mióma, ciszta, endometriózis, PCOS stb., amely kórképek szintén ellátást igényelnek. 

Méhnyakrák szűrés fájdalmas vizsgálat?

Ettől nem kell félnie a hölgyeknek, ugyanis a vizsgálat teljesen fájdalommentes, megfelelő odafigyeléssel még a feltárás okozta kellemetlenség is minimalizálható.

Mit jelent a CINtec Plusz eljárás?

A CINtec Plusz egy olyan innovatív új eljárás, amely segítségével nem csak a sejt alakjából lehet következtetni az elváltozásokra, de a HPV fertőzés következtében kialakult rendellenes működést is ki tudják mutatni. Így ezzel a teszttel sokkal pontosabban és érzékenyebben jelezhető a méhnyakrák, vagy azt megelőző állapot kialakulásának kockázata.

Hogyan értelmezhető a méhnyakrák szűrési eredmény?

Amennyiben az Ön kenete negatív, azt jelenti, hogy nem találtak elváltozást a levett sejtekben. Ebben az esetben nincs teendő, megbeszélés szerint javasolt a következő szűrés.

A lelet ezenkívül lehet még

 • egyéb
 • vagy kórós besorolású

Az egyéb besorolás azt jelenti, ugyan kórós elváltozást nem találtak, de más gyulladás, vagy fertőzés jelenléte igazolható.  A kezelésről egyeztetés szükséges a szakorvossal.

Amennyiben a lelet kórós besorolású, mindenképpen konzultáció és kontroll szükséges. Lehetséges, hogy az elváltozott sejtek rákmegelőző állapotra utalnak, de ezen jelölés alatt megtalálható az igazoltan daganatos sejtek is:

A kóros leletek osztályozása:

ASC – kóros laphámsejtek

 • ASC-US – bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek
 • ASC-H – nem egyértelműen megítélhető, de a súlyos laphám elváltozás nem zárható ki

SIL – laphámbeli elváltozások

 • LSIL  – enyhén atípusos sejtek, CIN I.-nek megfelelő sejteltérések
 • HSIL – súlyosan atípusos sejtek, CIN II. – CIN III.-nak megfelelő sejteltérések

AGC – kóros mirigyhámsejtek

 • AGC-NOS – bizonytalanul megítélhető kóros mirigyhámsejtek
 • AGC-FN – nem egyértelműen megítélhető, de a mirigyrák lehetőségét felvető sejteltérés

AIS – hámbeli mirigyrák

Amennyiben HPV tesztet is végeztek önnél, és annak eredménye

Pozitív, azt jelenti, hogy a levett mintából az ismert nagyszámú HPV vírus típusok valamelyikét kimutatták. A méhnyakrák kialakulását tekintve magas vagy alacsony kockázatú vírus típusok ismertek. Amennyiben magas kockázatú csoportba sorolt vírust mutattak ki, akkor a méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásának kockázata fokozott. Jóllehet a vírusfertőzések és a rákmegelőző állapotok jelentős hányadát magától felszámolja a szervezet, de mindenképp gyakoribb kontrol elvégzése javasolt. Érdemes 3-6 hónapon belül a HPV teszt elvégzését megismételni.

2022. júliusától érvényes áraink az alábbi gombra kattintva elérhetőek:

ÚJ árlista (2022.07.01-től)