2022. november 14.

FODMAP DIÉTA 4. RÉSZ: MONOSZACHARIDOK – GYÜMÖLCSCUKOR (FRUKTÓZ)

Minden nap egy alma és az orvos távol tartja?

Elérkeztünk az „M” betűhöz a FODMAP étrendben.
Az „M” a monoszacharidokat vagyis az egyszerű cukro- kat jelöli. Az egyszerű cukrok közül a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor felszívódása jelenthet problémát ugyanis az emberi szervezetben a fruktóz felszívódása korláto- zott. A fel nem szívódott fruktóz a többi FODMAP-hoz hasonlóan emésztési panaszokat okoz.

Mi a fruktóz? Miben található

A fruktóz vagy gyümölcscukor ahogy a neve is mutatja a gyümölcsökben fordul elő leginkább. Igen magas fruktóz taralmú az alma, a körte, a mangó, a gyümölcs- levek és az aszalt gyümölcsök. A fruktóz a zöldségek- ben is megtalálható például: cukorborsóban, brokkoliban. Az alternatív édesítőszerek közül kiemelendő az agavé szirup magas fruktóz tartalma, de a mézben is nagy mennyiségben előfordul. Mesterségesen a fruk- tózt a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupból állítják elő, ami megtalálható számos élelmiszerben, például: cukrozott üdítőitalban, gyümölcsjoghurtokban12

Mennyi fruktóz fogyasztható?

Az alacsony FODMAP étrendben a magas fruktóz tartal- mú élelmiszerek fogyasztása a diéta kezdeti szakaszá- ban korlátozott, majd az étrendi további szakaszaiban dietetikussal egyeztetve – egyéni tolerancia szerint visz- szavezethető. Ennél is szigorúbb korlátozás vonatkozik zokra a páciensekre, akiknél fruktóz felszívódási zavart, ún. laktóz malabszorbciót diagnosztizálnak.

A FODMAP diéta betarthatósága szempontjából lénye- ges, hogy a gyümölcsökben nemcsak a gyümölcscukor, hanem más cukor is található. Az alacsony fruktóz tartal- mú gyümölcsök édességét részben a szőlőcukor (glü- kóz) adja, így ezek meghatározott mennyiségben, egyéni tolerancia alapján beilleszthetők az étrendbe.

alacsony FODMAP
értékű élelmiszerek
mérsékelt FODMAP
értékű élelmiszerek
magas FODMAP értékű -
diéta kezdeti szakaszában
mellőzendő
cukrok, édesítőszerek, édességek
  • energiát tartalmazó édesítőszerek
  • glükóz = szőlőcukor
  • rizsszirup
  • malátaszirup
  • kristálycukor, porcukor
  • energiamentes édesítőszerek: pl.: stevia
  • étcsokoládé (30 g)
  • tejcsokoládé és fehér csokoládé
    (30 g, 5 kocka)
  • fruktóz = gyümölcscukor, fruktózszirup, oligo-furktóz méz, datolyaszirup, agavészirup (1 evőkanál)
  • cukoralkohoholok - lsd. poliolok rész: xilit(ol), szorbit(ol), mannit(ol), maltit(ol), laktit(ol), izomaltit(ol))
gyümölcsök, gyümölcskészítmények
  • kókusz (30 g),
  • vörösáfonya (50 g),
  • banán (100 g)
  • erdei gyümölcsök:
    áfonya (50 g), szeder (10 db), eper (6 db)
  • citrusfélék:
    citrom, grapefruit (100 g), narancs (1 közepes, 130 g), mandarin (2 db),
  • déligyümölcsök:
    nem túlérett „sárga” banán (1 közepes db, 110 g), kiwi (2 db), ananász (200 g) sárgadinnye (150 g)
  • alma (150 g),
  • körte (1 közepes db, 170 g),
  • szőlő (15 szem),
  • cseresznye (20 db), mangó
  • (1/2 db), füge (1 közepes, 50 g), datolya (1,5 db 30 g),
  • asztalt gyümölcsök, gyü- mölcslevek, görögdinnye (150 g)
  • szörpök, befőttek, lekvárok

Felhasznált irodalom

1. Fedewa A, Rao SSC. Dietary fructose intolerance, fructan intolerance and FODMAPs. Curr Gastroenterol Rep. 2014. doi:10.1007/s11894-013-0370-0

2. Búzás György Miklós. A fruktóz és a fruktózintolerancia. Orv Hetil. 2016;157(43):1708–1716.

3. University M. FODMAP Diet applikáció.
https://www.monashfodmap.com/ibs-central/i-have-ibs/get-the-app/.

Szálka Brigitta, regisztrált dietetikus Balatonfüred

Szálka Brigitta – regisztrált dietetikus