2022. november 14.
FODMAP DIÉTA 4. RÉSZ: MONOSZACHARIDOK – GYÜMÖLCSCUKOR (FRUKTÓZ)
Minden nap egy alma és az orvos távol tartja?
Elérkeztünk az „M” betűhöz a FODMAP étrendben.
Az „M” a monoszacharidokat vagyis az egyszerű cukrokat jelöli. Az egyszerű cukrok közül a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor felszívódása jelenthet problémát ugyanis az emberi szervezetben a fruktóz felszívódása korlátozott. A fel nem szívódott fruktóz a többi FODMAP-hoz hasonlóan emésztési panaszokat okoz.
Mi a fruktóz? Miben található
A fruktóz vagy gyümölcscukor ahogy a neve is mutatja a gyümölcsökben fordul elő leginkább. Igen magas fruktóz taralmú az alma, a körte, a mangó, a gyümölcslevek és az aszalt gyümölcsök. A fruktóz a zöldségekben is megtalálható, például a cukorborsóban, brokkoliban. Az alternatív édesítőszerek közül kiemelendő az agavé szirup magas fruktóz tartalma, de a mézben is nagy mennyiségben előfordul. Mesterségesen a fruktózt a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupból állítják elő, ami megtalálható számos élelmiszerben, például: cukrozott üdítőitalban, gyümölcsjoghurtokban12
Mennyi fruktóz fogyasztható?
Az alacsony FODMAP étrendben a magas fruktóz tartalmú élelmiszerek fogyasztása a diéta kezdeti szakaszában korlátozott, majd az étrend további szakaszaiban dietetikussal egyeztetve, egyéni tolerancia szerint visszavezethető. Ennél is szigorúbb korlátozás vonatkozik azokra a páciensekre, akiknél fruktóz felszívódási zavart, ún. laktóz malabszorbciót diagnosztizálnak.
A FODMAP diéta betarthatósága szempontjából lényeges, hogy a gyümölcsökben nemcsak a gyümölcscukor, hanem más cukor is található. Az alacsony fruktóz tartalmú gyümölcsök édességét részben a szőlőcukor (glükóz) adja, így ezek meghatározott mennyiségben, egyéni tolerancia alapján beilleszthetők az étrendbe.
alacsony FODMAP értékű élelmiszerek |
mérsékelt FODMAP értékű élelmiszerek |
magas FODMAP értékű - diéta kezdeti szakaszában mellőzendő |
|
---|---|---|---|
cukrok, édesítőszerek, édességek |
|
|
|
gyümölcsök, gyümölcskészítmények |
|
|
|
Felhasznált irodalom
1. Fedewa A, Rao SSC. Dietary fructose intolerance, fructan intolerance and FODMAPs. Curr Gastroenterol Rep. 2014. doi:10.1007/s11894-013-0370-0
2. Búzás György Miklós. A fruktóz és a fruktózintolerancia. Orv Hetil. 2016;157(43):1708–1716.
3. University M. FODMAP Diet applikáció.
https://www.monashfodmap.com/ibs-central/i-have-ibs/get-the-app/.